Benodigdheden roze rijst:
1 pot rode bieten
2 koppen rijst
1 ui
3 teentjes knoflook
1 mespuntje zout
olijf – of zonnebloemolie
Benodigdheden kip:
1 hele kip
4 el. olijfolie
2 tl. (grof zee) – of keukenzout
1 citroen
3 tenen knoflook
100 ml kippenbouillon
RIJSTKLEUREN
Benodigdheden:
Kleurstof (kies een kleur naar keuze)
Water
Azijn
Diepvrieszakje
Wist je dat je rijst in verschillende kleuren kan krijgen zoals rood, groen en paars? Verras je gasten, vrienden en familie met een origineel en vrolijk gerecht. Maak gebruik van witte rijst en mix dat met een kleurstof naar keuze. Maak het gerecht af met lekkere malse kip. Lees hieronder het recept.
Bereidingswijze:
1. Kook de rijst gaar in een rijstkoker of in een pan met water, doe er wat olie en zout bij. Snij de ui en knoflook in kleine stukjes, doe wat olie in de pan en bak ze daar in.
2. Pak een paar schijven rode bieten en prak deze met een lepel. Doe hier de rijst, ui en knoflook bij. Roer met een pollepel alles goed door tot de rijst een roze kleur heeft. Is de rijst niet roze genoeg, doe er dan wat extra rode bieten bij.
Bereidingswijze kip:
1. Wrijf de binnen en buitenkant van de kip met de helft van de olijfolie in. Voeg hier peper en zout bij. Knijp de helft van de citroen uit boven op de kip. Doe daarna beide citroenhelften in de kip samen met de knoflook. Verwarm de oven met de braadslee erin op 225 graden voor.
2. Giet de andere helft van de olijfolie op de braadslee, leg de kip op de borstzijde op de ovenschaal en zet hem in het midden van de oven. De temperatuur van de oven kan nu teruggedraaid worden naar 175 graden. Draai de kip na 20 minuten om, zo wordt de vel van de kip bruin en krokant.
3. Rooster de kip voor 30 tot 40 minuten. Als de kip droog lijkt giet er dan wat braadvet overheen. Steek de satéprikker in het dijbeen om de gaarheid te controleren, als er roze vocht uit de kip komt moet hij terug in de oven. Na 10 minuten kan de gaarheid van de kip opnieuw gecontroleerd worden. Als de sap van de kip helder is dan is het gaar. Verpak de kip in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten. Haal al het overtollige braadvet weg en schenk de bouillon erin. Zet de braadslee op matig vuur en laat de jus goed koken. Breng de jus op smaak met zout, peper en citroensap.
Rijst kleuren met kleurstof en water
Doe één tot twee theelepels in een redelijk grote sandwich of diepvrieszakje meng dit met een kleurstof naar keuze. Voeg nu de rijst toe, doe het zakje dicht en schud alles goed door elkaar. Leg de rijst op een vetvrije bakplaat. Zorg ervoor dat de rijst goed gespreid is omdat ze anders aan elkaar blijven plakken. Laat de rijst voor ongeveer 30 minuten drogen. Als de rijst droog is kan het klaargemaakt worden in de rijstkoker of in de pan.
Rijst kleuren met kleurstof en azijn
Doe de rijst in een redelijke grote sandwich of diepvrieszakje met wat kleurstof naar keuze en een halve theelepel azijn. Schud alles goed door elkaar, leg het op een groot bord of dienblad en laat het een nachtje drogen in de koelkast. Laat de rijst in de open lucht drogen. Als de rijst droog is, kan het klaargemaakt worden in de rijstkoker of in de pan.
Enjoy your meal!