Benodigdheden Bladerdeegbakje

1,5 plakje roomboter bladerdeeg per muffinbakvorm, 4 plakjes voor groot bakje
Muffinbakvorm voor kleine bakjes
Overbestendige kommetjes voor grote bakjes
1 ei

Benodigdheden pom:

3 kippendijen (met of zonder bot) half ons zoutvlees
Snufje zout

3 el. olijf – of zonnebloemolie
2 el. roomboter & 2 el. suiker
1 stengel selderij
300 ml. water
1 ui
Tomatenpuree/ketchup
Pomtayer (lufo, diepvries)
3 el. piccalilly
4 sinaasappels

Met de feestdagen staat de tafel meestal vol met lekkere hapjes. Een bord met belegde toastjes is eigenlijk inmiddels al een beetje saai. Vanaf nu kun je dit vervangen door iets veel leukers, je kunt namelijk heel makkelijk zelf bladerdeeg bakjes maken. De bakjes kun je vullen met alles wat je lekker vindt, zowel zoet als hartig. Vul ze met salades, garnaaltjes, kip of fruit. De bakjes kunnen groot zijn of klein. Wij maken ze deze keer groot en vullen het met pom maar kippensoep is bv ook lekker.

Bereidingswijze bladerdeegbakjes:
Snij de plakjes bladerdeeg in vieren. Leg deze netjes in de muffinvorm. Smeer de hoekjes in met het losgeklopte ei. Voor een groter kommetje snij je de bladerdeeg niet maar plaats je ze in de kom zodat de binnenkant en net de rand erover heen helemaal dik bedekt is en goed is aangedrukt.

Knip vierkante stukjes uit een vel bakpapier, plaats dit in de vormpjes of het kommetje met bladerdeeg. Vul de vormpjes met bakknikkers. Je kunt ook prima rijst of bonen gebruiken om te verzwaren. De vulling zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet teveel omhoog komt waardoor je bakje dicht gaat zitten.

Bak de bladerdeeg bakjes in 14 minuten op 225 graden gaar en goudbruin.

Bereidingswijze pom:

1.Haal het vel van de kip eraf, snij het in stukken en smeer het in met kruiden. Doe olijfolie in de pan en doe hier ook roomboter bij, laat de olie warm worden en doe dan de kip en het zoutvlees erbij. Bak de kip tot het lekker bruin is. Nu kan de tomaat en ui erbij, roer alles kort door. Voeg water en tomatenpuree bij en zet het vuur zachtjes op. Na een paar minuten kan de selderij en suiker erbij. Laat alles voor 20 minuten sudderen, als het vlees zacht is dan kan het vuur uitgezet worden.
2. Pers alle vier de sinaasappels uit, giet het sap in een kom en voeg daar wat zout, piccalilly, ketchup, suiker en water bij. Roer dit mengsel goed door en doe daar wat maggiblokjes bij. Voeg de vulling hier aan toe. Vet een bakblik in met boter en schep daar de pomtayer op. Leg alle kip en het zoutvlees op de pomtayer. Bak het voor ongeveer 1 uur.Serveer de bladerdeegbakjes op een mooi bord en vul het met pom of bv verse kippensoep.  
Enjoy your meal!